dimecres, 24 de gener del 2018

6.1.2.1 Consola de redacció.


Com hauràs comprovat, la consola de redacció d'entrades permet, a més d'afegir text, incrustar enllaços, imatges, vídeos, caràcters especials...

Ara veurem que ens ofereix aquesta consola de redacció en l'opció "Redacta", ja que en l'opció HTML les utilitats són més limitades atès que aquestes s'apliquen directament escrivint en aquest llenguatge. Tanmateix, de vegades haurem d'accedir a "la consola" HTML, sobretot si volem afegir elements externs (és a dir, aferrar un codi HTML que ens ofereix alguns serveis) o fer un canvi molt precís.



1. Desfer / Refer el darrer canvi.
2. Font: pots escollir el tipus de lletra entre Arial, Courier, Geòrgia, Helvetica, Estafis, Trebuchet o Verdana, així com utilitzar la font predeterminada establerta en el dissenyador de plantilles.
3. Tamany de la font: pots escollir la grandària de la lletra entre la més petita, petita, normal, gran o la més gran.
4. Format: pots escollir el format que utilitzaràs en el text entre encapçalament, subencapçalament, encapçalament secundari o normal. A més de dotar al teu blog d'una estructura òptima, els motors de recerca assignen als encapçalaments una major rellevància que a altres elements del post.
5. Negreta, Cursiva, Subratllat i Ratllat. 
6 / 7. Color del text i color de fons del text: en ambdues opcions pots seleccionar entre una gran varietat de colors:


8. Enllaç. Per inserir un enllaç a la nostra entrada. Quan cliquem se'ns obrirà una finestra com aquesta:


    • A: Text que inclourà l'enllaç (si tenim el text seleccionat ens apareixerà directament).
    • B: Adreça web (o correu electrònic) a la qual ha de remetre l'enllaç.
    • C: Opcions d'enllaç: obrir l'enllaç a una nova finestra (si es deixa en blanc s'obrirà a la mateixa finestra) i atribut "nofollow" (per evitar el rastreig - més informació)
9. Imatge. Introduir una imatge és molt senzill. Si vols, basta que arrosseguis des del teu escriptori la imatge a la consola de redacció. Això sí, aquesta imatge és pujarà al teu "Google Fotos", ocupant espai. És per això que disposam d'altres mètodes per incrustar imatges:


    • A: Per penjar imatges des del teu equip (ja hem esmentat que pot fer-se també arrossegant-les a la consola de redacció);
    • B: Si la imatge ja l'has fet servir al teu blog amb anterioritat, pots cercar-la des d'aquesta opció, i així evitaràs duplicar-la i ocupar més espai dins els teus àlbums de Google.
    • C: Si la imatge la tens allotjada a altres blogs de Blogger o dins els teus Àlbums de Google també podràs rescatar-la des d'aquí, evitant duplicar l'arxiu.
    • D: Més:
      • Si tens activat el perfil de Google+ al teu telèfon, podràs cercar una imatge que es trobi dins ell i pujar-la.
      • Si tens una càmera web, també podràs fer una foto i pujar-la directament.
      • Si coneixes l'enllaç d'una imatge que ja es troba allotjada a Internet, pots incloure aquí l'enllaç de la imatge per incorporar-la. Tingués present vàries coses:
        • Els drets d'autor. Creative Commons i cercadors d'imatges lliures.
        • Si l'administrador del lloc web on es troba allotjada la imatge canvia el seu nom o l'elimina, la imatge la perdràs). 
        • Recorda que el que has d'aferrar aquí és la url de la imatge, no del lloc web on es troba la imatge. Obtenir l'url d'una imatge d'internet és molt senzill: clica sobre ella amb el botó dret i selecciona "Copiar adreça de la imatge".
10. Vídeo. A l'igual que amb les imatges, per penjar un vídeo es tan fàcil com arrossegar-lo dins l'entrada (si ja el tens al teu equip).


    • A: Penjar un vídeo que es troba allotjat al teu equip.
    • B: Incrustar un vídeo que es troba a Youtube.
    • C: Incrustar un vídeo teu que es troba a Youtube.
Si vols incrustar un vídeo des d'una font externa, hauràs de fer-lo des de la consola HTML, aferrant el codi HTML que se'ns ofereix amb el recurs (després veurem com funciona la consola de redacció HTML):
  • Ex. Incrustar un vídeo de Vimeo:



11. Insereix caràcters especials. Se'ns obrirà una finestra emergent des de la qual podrem seleccionar quins caràcters volem inserir. Conté un cercador de paraules o fins i tot un espai per dibuixar com és aproximadament el caràcter que volem cercar.



12. Insereix un salt de línia. Aquesta opció és molt recomanada quan escriguis una entrada molt llarga, ja que pots indicar fins on vols que es vegi l'entrada a la pàgina principal i facilitar no només la càrrega del lloc, sinó també la visualització d'altres entrades. L'usuari podrà visualitzar l'entrada completa quan cliqui damunt el títol d'aquesta o sobre l'opció "Llegir més..."


13. Alineació del contingut: pots alinear el text (i altre contingut) a l'esquerra, centrat, a la dreta o justificat.
14. Llista numerada i de pics.
15. Pressupost (per destacar o citar contingut).
16. Suprimir el format (permet eliminar el format del text: mida, negreta, alineació...). Aquesta opció és molt útil quan fem un "copy-paste" de contingut extern (per exemple, un text que haguem redactat prèviament en un document de text al word) per eliminar tot el format que tenia.
17. Comprovar l'ortografia (si cliquem, se'ns posaran sobre fons groc aquells termes que no estiguin bé escrits o que no es trobin dins el diccionari ortogràfic de l'idioma establert). Òbviament, el corrector que farà servir en aquest cas serà aquell que tinguem activat. Per canviar l'idioma de revisió, simplement has de clicar amb el botó dret del ratolí sobre la consola de redacció. En fer-ho, se'ns obrirà un petit menú des del qual podrem canviar "el diccionari corrector":


18. Transliteració: per si és necessari emprar alfabets diferents del llatí (per exemple si volem escriure un vocable en grec o hebreu...).
19. Direcció de lectura (per canviar la direcció de lectura del text). Destinat sobretot a aquells alfabets que es de dret a esquerra, com l'àrab o l'hebreu).